Saatua palautetta

Palautteita menetelmäpainotukset ja eri kohderyhmät huomioiden

1. Toiminnallinen kielen oppiminen (sisältäen eri menetelmiä)

1. Oman äidinkielen opettajat (2op) Oma äikkä -kokonaisuus, Itä-Suomen yliopisto 21.4.2022

Kokemuksia oman äidinkielen opettajilta toiminnallisen kielenoppimisen sovelluksista käytännön työssä. Tulokset ja kokemukset positiivisia sekä oppilaiden että opettajien mielestä.

Oman-aidinkielen-opettajien-Oma-aikka-1

 2. Toiminnallisia kielen oppimisen menetelmiä (3 op)

Äänitetyt palautteet 3.11.2017 Itä-Suomen yliopisto, Aducate Väripalautteet = perustelut, miksi valitsi kyseisen värin (sulkeissa värin valinneiden määrä.) Vihreä (1)– ”Mulle vihreä symboloi luovuutta, olen saanut täältä hirveästi ideoita, joita aion soveltaa ja muokata omassa työssäni eteenpäin. Olen kokenut olleeni luova täällä.” Pinkki (1) – ”Juuri tämä pinkki on minulle sellainen voimaväri ja piristysväri. Ja tästä koulutuksesta sain piristystä tuonne omaan opetukseen varmasti, tulen hyödyntämään näitä täällä opittuja.” Sininen – ”Valitsin sinisen, joka on tällainen aika vakaa, turvallinen sininen. Koin, että koulutuksesta sai aika hyvää pohjaa siihen [työhöni] ja vielä lähteä tietysti kehittelemään ideoita. Koin, että täältä sai hyviä ponnistuksia.” Lila (2) – ”No, ehkä tuohon vahvaan siniseen kontrastina vähän haaleampi liila, violetti, joka mulle kuvastaa sellaista heräämistä. Sitä vähän niin kuin lähdetään johonkin suuntaan, ja siitä vielä vahvistuu se sävy. Paljon ideoita on tullut. En ole vielä paljon hyödyntänyt, koska olen sen verran uusi näissä hommissa. Ehkä mulla arjen pyörittäminen vie vielä aika paljon opetuksessa, mutta tässä on sellainen nouseva suunta ja se tulee vahvistumaan se sävy siitä.” Heleä punainen (2) – ”Siis ihan rakkaudesta tähän opiskelemiseen, kielen opiskeluun ja opettamiseen [valitsin tämän värin]. Mulle tää punanen kuvastaa lämminhenkisyyttä. Olen tutustunut täällä tosi hienoihin ihmisiin, mahtavaan kouluttajaan ja saanut todella paljon ideoita, joten kiitos tästä koulutuksesta.” ”Joo, mulla oli ihan sama täällä. Lämmin tunnelma ollut eli hirveän hyvä on ollut jakaa, kysellä ja kommentoida, todella ihana tunnelma. Tummanpunainen (2) – Punainen on voiman ja energian väri ja mä olen saanut täältä energiaa ja olen ollut tosi energinen myös tulemaan tänne. Paras koulutus ikinä 20 vuoteen…” Keltainen (3) – ”Mä valitsin keltaisen siitä syystä, kun mulle se on tosi inspiroiva väri niin kuin tämä koulutuskin on ollut. Ja siten mä aattelin myös merta, koska meri on niin iso ja musta tuntuu, että tää koulutus on ollut niin antoisa ja niin täynnä kaikkia uusia ideoita, oi, nyt ne tuolla velloo ja toivottavasti tulevat mahdollisimman paljon käyttöön.” ”Inspiroiva ja voimaväri ja voimaahan tästä tulee, kun saa niitä ideoita ja varmuutta omaan luokkahuoneeseen, mitä kaikkea sitä voikaan tehdä.” Keltainen (4) – ”Minä tulin seisomaan tähän sen takia, koska keltainen on mulle sellainen piristävä väri ja tää koulutus on ollut sellainen piristysruiske. Mukava olla täällä tällaisena marraskuisena pimeänä iltana eikä ole yhtään väsyttänyt, päinvastoin, on saanut energiaa.” ”Voisin vielä lisätä, että keltainen on mulle toivon väri ja sen takia olen tässä. Ajattelin, että toivo elää siitä, että nämä kaikki täällä opitut opit tulisivat käyttöön.”
26.3.2014 Espoon pedagoginen iltapäivä: Toiminnallista kielenhuoltoa ja lauseoppia – erityisenä näkökulmana erilainen oppija  Vetäjänä Nina Maunu ja Katja Korhonen, loppurentoutus Piia Posti. Osallistujien arvio koulutuksesta (erinomainen= 5, hyvä = 4, en osaa sanoa = 3, tyydyttävä = 2, huono = 1): 5, 5, 5, 5, 4, 5/4, 5/4, 4, 5, 5, 5, 4 Sanallista palautetta: Tilaisuus ylitti odotukseni, sain siltä paljon! Hyviä käytännön harjoituksia. Aikaa voisi olla enemmänkin tällaisen sisällön käsittelyyn. Miellyttävä ilmapiiri, monipuolista, innostunutta ja innostavaa. Harmi, että aika oli turhan lyhyt, olisin mielelläni osallistunut koko päivän koulutukseen. Sisältö oli monipuolinen, käytännönläheinen, kannustava ja innostava – sain paljon uusia ideoita ja ilmapiiri oli oikein toimiva Oli mielenkiintoista kuulla esimerkkejä ja kokeilla itsekin. Loppurentoutus oli kiva lisä asiapitoiseen ohjelmaan. Ehkä tauko johonkin väliin olisi ollut kiva. Kiitos. Koulutus oli hyvä. Ehkä tositoimiin olisi voinut siirtyä nopeamminkin. Toki keskustelu on myös tärkeää. Aika tuntui loppuvan kesken. Kiinnostavista asioista olisi keskustellut/ kuullut pidempäänkin. Aurinkoista kevättä! Olisi hyvä saada s-postissa aihepohjat, muuten sisältö unohtuu! Hyvin järjestetty. Aikataulu piti ja kahvittelu alussa piristi ja antoi energiaa jaksaa työpäivän jälkeen. Sisältö oli hyvä ja sain paljon ideoita omaan opetukseeni. Kyllä vastasi. Kivaa ja hyödyllistä oli. Opettajat olivat innostavia. Mukaansatempaavat ohjaajat, rento ilmapiiri, ihania, toteutettavia ideoita opetukseen Tällaista lisää, kiitos! Toiminnallisuutta äidinkielen opetukseen (kuten tämä koulutus). Mindfulness-koulutusta yläkoulun opettajille. Lisää toiminnallisen opetuksen koulutusta! ( x 2) Lisää tällaista toiminnallista koulutusta. Lisää tällaista yhteistyötä vaikka kielten opettajien kanssa. Työpaja samasta aiheesta: kokemusten jakamista ja ideoimista eteenpäin yhdessä.

2. Varhennettu kielen oppiminen

9.5.2019/ Helsingin kaupunki/ Kielirikas Helsinki II-hanke/ 13 vastausta
Kielen rikastaminen toimintaa ja lapsilähtöisyyttä lisäämällä  Koulutuspäivään osallistui 19 esiopettajaa. Osallistujista 18 vastasi palautelomakkeen kysymyksiin. Arvio päivästä asteikolla 5 – 1 (5 = erittäin hyvä/erittäin hyvin, 1 = erittäin huono/huonosti) 1) Päivä vastasi sille asettamiani odotuksia: 4,44 2) Koin päivän sisällöt tärkeiksi oman työni kannalta 4,72 3) Sain päivästä uusia ajatuksia / eväitä työhöni: 4,72 4) Yleisarvioni päivälle: 4,56 Kommentit ja toiveet (ruusut & risut): · Hyviä vinkkejä, uusia ideoita ja vanhojen toimintatapojen uudelleenherättelyä! · Selkeää opetusta molemmilta kouluttajilta. Kiitos myös hyvistä kirjallisuusvinkeistä. Käytännönläheistä opetusta. · Kiitos, mukava koulutus kiireisen päivän keskellä! Paljon ”uutta”, vanhaa toimintaa! Hyviä ideoita arkeen. · Uusia ideoita tuli paljon. Tuntuu ettei muista kaikkea. Tiivis paketti ollut koko koulutus. Tällaista käytännöllistä saisi olla enemmän. · Toiminnallisuus on mukavaa ja käytännönläheistä. Sitä saa koulutuksessa olla · Parempaa kuin odotin: tarpeeksi toiminnallista minulle, asiat menee parhaiten perille itse tehden, kiitos! · Hyviä monipuolisia ideoita, ideoiden jakaminen toisten kanssa on aina työtä rikastuttavaa. Innokkaat kouluttajat ja asioistaan tietävät saavat osallistujat vielä enemmän innostumaan, kiitos! · Hieno iltapäivä! · Hyvä, napakka tietopaketti. Teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa! · Uusia ideoita ja materiaalia, toiminnallisuus hyvää -> jää paremmin mieleen. · Toiminnallisuus koulutuksessa motivoi kuuntelemaan ja pystyy muistamaan leikit paremmin! Atk-asiat tuntuvat vielä vierailta, kun vasta nyt keväällä olemme saaneet eskariin tapletit. · Päivä oli taas mukava ja antoisa, kiitos! Paikka oli myös ihana ja mukava palata aina vuosien jälkeen uudestaan. · Iltapäiväkoulutukset raskaita, koska kaikilla pitkä työpäivä takana jo ja päivä tulee tosi pitkäksi!! Vastaanottokyky ei ole enää paras mahdollinen J Tänään mukavat aiheet ja kouluttajat!

3. Toiminnallinen arviointi

Kouvola 11.4.2019 (6h) (suomea sekä vieraita kieliä opettavat, erityisopettajat), 12 vastausta 1. Vastasiko koulutus odotuksiasi? (5= täydellisesti – 1 =ei ollenkaan) 5×5, 6×4, 1×3; ka. 4,33 2. Mikä oli koulutuksessa parasta?
 • Paljon ideoita ja käyttökelpoisia vinkkejä, kuinka toiminnallista arviointia voi toteuttaa.
 • Asiantunteva kouluttaja, koulutuksen toiminnallisuus, hyvät ideat, rento meininki.
 • Konkreettinen tekeminen ryhmässä. Materiaali sähköisenä, joten siihen voi palata.
 • Kouluttajan eläväinen ja välitön esiintymistyyli oli miellyttävä ja piti hyvin hereillä. Sain paljon uusia ideoita ja vahvistusta omalle tekemiselle. Oli sopivasti tilaa keskustelulle.
 • Käytännönläheisyys (konkreettisia esimerkkejä), ohjaajan innokkuus, sitoutuminen asiaan, myönteinen ilmapiiri.
 • Paljon uusia ideoita ja keskustelua kollegojen kanssa, siihen ei tunnu olevan aikaa arjessa työn lomassa.
 • Pidin paljon siitä, että saimme valmiita vinkkejä ja ideoita dioina, ei unohdu asiat.
 • Tavoitekukkanen. Oppilaiden koevastaukset. Kiitokset myös selväkielisistä kasin kriteereistä.
 • Esitykset ja esiintymiset. Konkreettiset esimerkit, kuten lauseenjäsentarinat. Reipas meininki.
 • Erilaisia, monipuolisia käytännön esimerkkejä ja harjoituksia! Pääsi itse tekemään.
3. Vapaa sana Kiitos ideoita pursuavasta koulutuspäivästä! Havaitsin, että toiminnallinen opetus ja arviointi ei ole mistään äidinkielen osa-alueesta pois, vaan se tuo kaikkiin jotain lisää.

Saatuja palautteita verkkokoulutuksista ja -verkkotallennekoulutuksista:

 1. Luetaan yhdessä -organisaatio, 1h verkkoluento aiheesta Draamamenetelmät suomi toisena kielenä -opetuksessa 3.10.2020
Hei Nina! Jaan sinulle päiväsi piristykseksi muutamia otteita palautteesta, joita saimme webinaarista. Palaute oli kauhean positiivista ja osiosi koettiin todella hyödylliseksi. Mielestäni festareiden hyödyllisin/hyödyllisimmät sisällöt olivat… ”Erityisesti draamallisen menetelmät ja esitetyt esimerkit olivat hyviä. ” ”uudet opetusmenetelmät” ”Toiminnallinen ohjaus oli todella hyvä osio, niin muutkin.” ”Toiminnalliset vinkit” ”Draamamenetelmät” ”Draamaopetus” ”draamametodit, koska niistä apua käytännön opetuksessa” ”toiminnalliset menetelmät” Mukavaa viikkoa näiden kivojen ajatusten myötä! Yst. Ruusa 2. Verkkokoulutuspalautteita syksyn 2020 menetelmäpainotteisista toiminnallisen kielenoppimisen koulutuksista Mitä otat mukaasi tästä koulutuksesta? (Esimerkiksi jonkun harjoituksen/ erityisesti mitä harjoituksia?) Koulutuksessa minua koskettaa oppilaan merkityksellisen oppimisen keskiöön asettaminen. Itse pidän tätä myös erittäin tärkeänä lähtökohtana. Harjoitukset ja menetelmät tuovat vaihtelevuutta tunneille ja monipuolista sisältöä, tavoitteet ja perusteet tuovat lisävarmuutta ja ryhmälle vahvempaa sidettä. Hyvä syy tulla kouluun, jos ryhmästä löytyy vahva side ja hyväksyntä. Tähän uskon, että toiminnallinen oppiminen myös vaikuttaa. Ja ilman muuta oppiminen on mielekkäämpää, jos kaikki ei ole niin supervakavaa koko ajan:-) Sain kaikista koulutuksista paljon! Erityisesti otan mukaani liikkeen käyttöä erilaisissa tilanteissa ja piirtämistä. Oivalsin koulutuksen aikana, miten oppilaan oma tuotos aiheesta syventää oppimista ja lisää toimijuutta ja oppimisen omistajuutta. Mahdollisimman monta, kaikki hyviä. Väriarviointi ja peukutus – onnistuvat myös etänä SWYK-mallin ja ajatuksen siitä, että myös summatiivinen arviointi voi olla aiempaa toiminnallisempaa. Jos ja kun järjestän vastaavan saman koulutuksen esim. keväällä, miten koulutusta voisi kehittää? Minusta kiva kokonaisuus näin. En osaa sanoa! Koulutukset oli niin inspiroivia, että ei paremmasta väliä! Suosittelisinko koulutusta kollegoille? Miksi? Miksi en? Kyllä, sopivasti faktaa ja käytäntöä. Kyllä. Paljon konkreettisia käytännön ideoita, rohkaisee omaan luovuuteen. Kyllä, koulutus muistutti erinomaisesti toiminnallisen merkityksestä ja antoi paljon ideoita erilaisista toimintatavoista. Suosittelisin, uusia näkökulmia arviointiin, aina tarvitaan! Mitä muuta haluat sanoa kouluttajalle? Olet kultaa! Ihana tunnelma koko koulutuksen ajan. Suuri kiitos siitä Ninalle! Ihanan innostava ja lämminhenkinen koulutustilaisuus. Piristi näin koronan keskellä! Kiitos paljon! Kiitos innostuksestasi ja innostamisestasi.

3. Verkkokoulutustallenteista 1-5 sanottua

* ”Tosi mielenkiintoisia tallenteita ja olen saanut paljon ideoita opetukseeni! Olen ostanut jo aiemmin kirjasi, joten moni tehtävistä avautuu näistä tallenteista eri tavalla. Kiitos, osallistun varmasti jatkossakin!” Näin kertoi kielten opettaja, joka kirjoitti esim. ensimmäisestä tallenteesta neljä sivua omia sovelluksiaan lämmittelyistä, peleistä ja leikeistä. * Minulle koulutus oli pitkälti juuri sitä, mitä odotin. Se herätti kaipuun XXX työhön, sillä toiminnalliset menetelmät ovat juuri ominta osaamistani ja sitä, mistä olen nauttinut —. Koulutus herätti myös palon keskeneräisiin erityispedagogiikan ja suomen kielen opintoihin. Tietysti sain myös paljon vinkkejä työhöni ja vähän muuallekin. 🙂 Palautteeseen (Draama) kirjoitinkin, että pienten opettajan on kyllä sovellettava ja jatkokehiteltävä tehtäviä aika paljon, mutta en näe sitä ongelmana. Jos haluaa aina hyödyntää valmista aineistoa ilman omia sivujuonteita, on työ pian aika puuduttavaa. Tai näin arvelen. Parastaminen toimii tässäkin. Toiminnallisista menetelmistä kiinnostunut opettaja * Mikä kolahti, miksi? – Ilahduin kovasti toiminnallisuudesta opetuksessa yleensä, ihanaa kun peruskoulu muuttuu mielestäni positiiviseen suuntaan. Oppilas keskiöön, erilaiset tavat tehdä osaaminen ja osallistuminen itsenäisenä toimijana/vaikuttajana näkyväksi on rohkaisevaa. Tässä mennään kohti kokonaisvaltaisempaa arviointia ja se vie varmasti kohti eheämpiä vahvemman itsetunnon omaavia yksilöitä tai yhdessä toimivia ihmisiä. Vielä kerran kiitos toiminnallisesta koulutuksestasi, tämä oli ihan mieltä ylentävää! Suomea pienille lapsille opettava – Kynttiläni liekki on kirkastunut ja vahvistunut tämän koulutuksen myötä ja olen valmiimpi levittämään valoa (pehmeästi) tuleville oppilailleni. Kynttiläni asettaisin visuaalisuutta koskettavaan diaan, koska kuvat, kuvakieli ja visuaalisuus on myös yksi niistä aloista johon itse olen syventtynyt teoreettisesti ja visuaalisuus on selkärangassani /Katariina * Toiminnallisen arvioinnin luentotallenne: Miten voin toiminnallisen arvioinnin kautta tehdä oppimisprosessia näkyvämmäksi oppilaille? Sain tähän kysymykseen monia vastauksia tästä luennosta. Tehtävät ja harjoitukset, jotka saavat oppilaat pohtimaan omaa oppimistaan, lisäävät tietoisuutta oppimisprosessista paljon enemmän kuin opettajalta saatu (kirjallinen, numeerinen) palaute, joka usein jää kokonaan jatkotyöstämättä.  / Heidi ITSENÄISESTI KOKO VERKKOKOULUTUSSARJAN TEHTÄVINEEN SUORITTANUT: Kiitos paljon tästä mahtavasta kokonaisuudesta, kyllä oli paljon ideoita 😊/ Anna Korhonen, finskan opettaja Vasa Övningskolan 3.9. 2023

4. Varhennettu ja kielirikasteinen opetus, alakoulu, yläkoulu 12.11.2020, Ii

PALAUTETTA:
 1. Mistä pidin koulutuksessa?
 • Kiitos monipuolisesta koulutuksesta. Osaa pystyy soveltamaan yläkouluunkin.
 • Hyviä vinkkejä toiminnallisuuteen. Käytän toiminnallisuutta tunneillani, joskus unohtuu hetkeksi niitä käyttämästä. Tämä koulutus oli hyvä muistutus ja virkistys, kuinka helppoa ja vaivatonta nämä menetelmät ovat.
 • Hyviä esimerkkejä leikeistä ja kiva kuulla, että samankaltaisia leikkejä/pelejä on muillakin käytössä.
 • tuuletti mukavasti omia ajatuksia:tuli taas mieleen vanhoja toimivia leikkejä ja työtapoja ja sai myös monia uusia ideoita
 1. Anna palautetta kouluttajalle.
-Kiitos! Sinun koulutukset ovat aina olleet yhtä innostavia ja piristäviä. – Kiitos! Yhteiset jakamiset/toimimiset ovat aina plussaa, ettei tarvitse vain istuskella ja kuunnella. Toiminnallisesti oppii niin hyvin, opekin.

5. Vapaa sivistystyö: Aikuisia kielenopiskelijoita opettavat

Pedagoginen perjantai 7.5.2021, palaute työpajoittain eriteltynä Skaala: täysin eri mieltä 1 – 6 täysin samaa mieltä Kielten työpaja (3 kpl): Sain työpajasta uutta tietoa tai opin uusia asioita. 4, 4, 6 Voin suositella työpajaa muille. 4, 6, 6 Työpaja oli mielenkiintoinen, mukana oli monta hauskaa vinkkiä. Olisi mukava saada aiheelle jatkoa (toiminallisuus kielten opetuksessa). Sain työpajasta uutta tietoa, ja pystyin myös välittämään omaa tietoani eteenpäin kollegoille. Oli hedelmällistä mielestäni. Voin kokeilla käytännössä joitain työpajan vinkkejä, esim. liikkeen ja rytmin hyödyntämistä tunneilla.

6. Palautteita teoksesta Toiminnallinen kielenoppiminen (Otava, 2020)

https://ninamaunu.com/palautteita-teoksesta-toiminnallinen-kielenoppiminen-maunu-ja-airaksinen-otava-2020/